Espresso. Kawa Festival II - Bułka z masłem

Strasznie lubię ogród w Bułce, więc nie mogłam odmówić sobie przyjemności spędzenia tam popołudnia i sprawdzenia, co przygotowali na festiwal.

Menu Bułki na festiwal:
Klasyczne espresso + karmelizowany cukier trzcinowy ze skórką pomarańczową (vegan)
Czekoladowe kubeczki z dyniowo-pomarańczowym kremem i karmelowymi, chrupiącymi orzechami (vegan)

Klasyczna kawa z fajnym dodatkiem - przyjemna. Ja wolę słodką, więc dodatek rozpuściłam w kawie i efekt był ok. Deser za to - bardzo ciekawy. Autorkami są dziewczyny z wrocławskiej ekipy Sugar Szop, które dostarczają łakocie do kilku knajp w mieście.
W jego opisie zabrakło jednak jednego składnika, który się w nim pojawił i był bardzo ważnym dodatkiem. Była to grubo krystalizowana sól. Myślę, że mogła spowodować wiele kontrowersji, bo słodko-słone desery nie są u nas standardem. Dal mnei było to jednak interesujące połączenie, sól podbijała smak całości. Poza tym - krem dyniowy to naprawdę doby pomysł!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz